Parteneri

Organizator
Co-organizator
Co-finanțat de
Sponsori principali
Parteneri instituționali
Sprijinim

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara

Interviu

Ioana Trușcă

Ioana Trușcă: „Un apartament bun de locuit trebuie să lase loc schimbării”

Este arhitectă și ilustratoare, în special de benzi desenate. A absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, iar acum este doctorandă a aceleiași instituții. Pentru expoziția Despre Locuire a creat nouă povești de bandă desenată. Sunt nouă scenarii de utilizare a unui apartament cu două camere, nouă feluri de a interacționa cu spațiul.

Vlad Odobescu: Ce experiență le propui vizitatorilor?

Ioana Trușcă: O colecție de scenarii de locuire într-un apartament de două camere. Mai exact, P770, tronsonul A/B.

Pe baza cercetării făcute de Ideilagram – Locuirea între produs și proces, am fabricat nouă povești scurte de bandă desenată, fiecare dintre ele construită în jurul unui tip de utilizator. Am găsit etapele-cheie din viața individului, iar apoi l-am pus sub observație, în aceiași 50 metri pătrați, în fiecare dintre ipostaze.

Studentul, freelancer-ul, cuplul tânăr, adolescentul și familia, cuplul de vârstnici sau bătrânul singuratic interacționează în mod diferit cu spațiul. Așa că am luat bucăți din viața „de apartament” a fiecăruia, pe care le-am aranjat în câte două sau trei pagini, desenate în cerneală.

Câte lucruri și câți oameni încap în două camere?
Ce se întâmplă atunci când o singură cămară are de suportat borcanele cu murături de la două seturi de părinți îngrijorați din provincie?
Cum e să te trezești în dormitor și să lucrezi în sufragerie?
Cât de ușor e să spionezi din scara blocului?

Fiecare poveste vorbește despre o obsesie, uneori abia sesizabilă, în alte rânduri mare cât camera de zi, dar de fiecare dată tipică vârstei și obiceiurilor utilizatorului.

Undeva între o realitate calculată în metri pătrați, comedie și ridicol, se desfășoară viața la bloc a acestor super-eroi ai cartierului.

Cum ai ajuns la această soluție?

Locul în care mă simt cel mai confortabil în acest moment se află între arhitectură și ilustrație, așa că atunci când am avut de povestit tema locuirii la bloc, o bandă desenată, în episoade părea cea mai naturală soluție. În plus, mi se pare o intervenție care completează foarte bine partea tehnică a expoziției: pe lângă statistici, materiale și suprafețe, un mod relaxat (și amuzant – sper) de a arăta fragmente din relația apartament-utilizator este binevenit.

Ce înseamnă pentru tine un loc bun de locuit?

Un loc în care te simți confortabil, care îți oferă intimitate, dar care îți dă totuși posibilitatea interacțiunii cu spațiul exterior. Pentru că ne redefinim constant dorințele și nevoile ( așa cum am învățat desenând cele 9 povești! ), mi se pare că un apartament bun de locuit trebuie să lase loc schimbării.

În mod evident, există suprafețe minime necesare și modalități de organizare a spațiului cu diverse grade de eficiență. Însă cred că avem capacități de adaptare fantastice, iar locuirea implică, pe lângă configurarea spațiului în funcție de nevoile utilizatorului, ajustarea nevoilor. De multe ori, limitările fizice ale unui spațiu forțează imaginația și capacitatea de a găsi soluții a celor care îl folosesc. Rezultă scurtături, ‘peticeli’, tot felul de soluții improvizate, care deși nu fac parte din intervenția formală de arhitectură, adaugă un plus de funcționalitate.

Foto: Dragoș Mălăescu


Expoziția Despre Locuire este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.