Parteneri

Organizator
Co-organizator
Co-finanțat de
Sponsori principali
Parteneri instituționali
Sprijinim

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara

Despre

Despre BETA

Bienala timișoreană de arhitectură – BETA – aflată la cea de-a doua sa ediție, continuă seria de anuale organizate de către Filiala Teritorială Timiș a Ordinului Arhitecților din România, într-un nou format și cu o nouă componentă de colaborare la nivel euroregional.

BETA reflectă determinarea noastră, ca echipă și ca organizație profesională, de a modifica modul în care oamenii înțeleg și apreciază mediul construit, având ca scop final îmbunătățirea proceselor prin care ne construim orașele.
La modul general, BETA are două niveluri de structurare: un prim nivel identitar, care se regăsește transversal în bienală și se concentrează în expoziția principală a ediției 2018 și în toate evenimentele conexe ale acesteia – tema Despre Locuire, și un al doilea nivel, de structurare în relație cu obiectivele bienalei, care organizează conținutul acesteia – categoriile: EDUCAȚIE, PROFESIE, ORAȘ.

Ceea ce propunem este o arhitectură a acțiunii definită de dorința de a fi proactiv, de a colabora, de a intra în dialog și de a relaționa. De a înțelege, până la urmă, harta completă și complexă a mediului construit. Ne dorim să promovăm interacțiunea dintre diferite entități, înainte de a vorbi despre intervenții concrete. Propunem dialog în locul declarațiilor, colaborare în locul izolării, procese în locul evenimentelor punctuale.

Despre OAR

Organizatorul bienalei timișorene de arhitectură este Filiala Teritorială Timiș a Ordinului Arhitecților din România, organizație profesională care își propune să comunice societății că arhitectura reprezintă un act de cultură de interes public, cu implicaţii urbanistice, economice, sociale şi ecologice. Principalele sale obiective sunt promovarea arhitecturii de calitate în toate formele și manifestările sale, crearea și susținerea unui mediu propice interacțiunii dintre corpul profesional, administrație, societate civilă și diverși stakeholderi, adaptarea educaţiei de arhitectură la tendinţele mediului socio-economic şi cultural, precum și promovarea identităţii culturale euroregionale în context național și internațional.

Educație

Categoria EDUCAȚIE aduce în discuție tematica educației din diverse perspective: educația de arhitectură adresată publicului larg, educația de arhitectură în mediul academic și educația de arhitectură în mediul profesional - stagiu și formare continuă. Prin toate evenimentele propuse în cadrul acestei categorii, ne dorim să generăm un dialog responsabil în ceea ce privește educația de arhitectură și formarea profesională.

Educație

Profesie

Categoria PROFESIE abordează subiecte ce țin de organizarea profesiei, de la momentul de început, de strategie al unui birou, la modul în care fiecare dintre noi înțelege ce înseamnă un birou de arhitectură. Totodată, se vor aduce în discuție posibile direcții și definiții contemporane ale profesiei, precum și subiecte ce țin de relaționarea atât în interiorul acesteia, cât și către exterior. Prin toate evenimentele propuse în cadrul acestei categorii, ne dorim o creștere a calității practicii profesionale și a relevanței profesiei în societate.

Profesie

Oraș

Categoria ORAȘ aduce în discuție subiecte specifice orașului din perspectiva trinomului administrație - corp profesional - societate civilă. Prin toate evenimentele propuse în cadrul acestei categorii, ne dorim să stimulăm implicarea și profesionalizarea metodelor de dialog și colaborare dintre reprezentanții trinomului.

Oraș